Για ασθενείς

Η αξία του φυσικού σας δοντιού
Η καλύτερη επιλογή για την υγεία του στόματός σας είναι πάντα η διατήρηση των φυσικών σας δοντιών. Κανένα εμφύτευμα ή τεχνητή αποκατάσταση δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τη λειτουργία και την αίσθηση ενός φυσικού δοντιού.
Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με ένα δόντι σας, ρωτήστε τον οδοντίατρό σας αν υπάρχει η δυνατότητα να σωθεί μέσω ενδοδοντικής θεραπείας (απονεύρωση). Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να σας γλιτώσει από την απώλεια του δοντιού και να διατηρήσει τη φυσική αρμονία του χαμόγελού σας.
Πολλοί γενικοί οδοντίατροι παραπέμπουν τις πιο σύνθετες περιπτώσεις σε ενδοδοντολόγους, εξειδικευμένους οδοντιάτρους με επιπλέον εκπαίδευση στην ενδοδοντία, οι οποίοι διαθέτουν την εμπειρία και τα εργαλεία για να προσφέρουν τις πιο αποτελεσματικές λύσεις.
Αν τελικά δεν είναι δυνατή η διατήρηση του δοντιού, ο οδοντίατρός σας θα σας ενημερώσει για τις εναλλακτικές λύσεις, όπως οι γέφυρες ή τα οδοντικά εμφυτεύματα.
Δώστε προτεραιότητα στη διατήρηση των φυσικών δοντιών
Η εξαγωγή πρέπει να είναι η τελευταία λύση. Με τη σωστή διάγνωση και θεραπεία, πολλά δόντια μπορούν να σωθούν και να παραμείνουν λειτουργικά για χρόνια. Συζητήστε με τον οδοντίατρό σας και λάβετε την καλύτερη δυνατή απόφαση για το χαμόγελό σας.
Συχνές ερωτήσεις
1. Πότε είναι αναγκαία η ενδοδοντική θεραπεία;
Όταν ο πολφός φλεγμαίνει ή μολύνεται με μικρόβια, είναι αναγκαίο να γίνεται η ενδοδοντική θεραπεία. Πιθανές αιτίες φλεγμονής ή μόλυνσης του πολφού είναι: βαθιές τερηδόνες, επαναλαμβανόμενες οδοντιατρικές εργασίες σε ένα δόντι ή τραυματισμοί και κατάγματα. Τελικά ο πολφός νεκρώνει προκαλώντας αλλοίωση του οστού γύρω από το δόντι, με πιθανές επιπλοκές και σε άλλα όργανα του σώματος, όπως π.χ. την καρδιά, τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες, ή το συκώτι.
2. Είναι επώδυνη η ενδοδοντική θεραπεία;
Με τις σύγχρονες μεθόδους θεραπείας και την χορήγηση τοπικού αναισθητικού, η ενδοδοντική θεραπεία είναι ανώδυνη για τους περισσότερους ασθενείς. Σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. έντονης φλεγμονής) μετά την θεραπεία μπορεί να νιώσετε για 2-3 μέρες ευαισθησία στο δόντι. Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και με ήπια παυσίπονα (Depon, Panadol, Ασπιρίνη, Ponstan) μπορεί να εξαλειφθεί αυτή η ενόχληση.
3. Τι πρόγνωση έχει ένα ενδοδοντικά θεραπευμένο δόντι;
Σύμφωνα με πολλές μελέτες, η πρόγνωση ενός ενδοδοντικά θεραπευμένου δοντιού εξαρτάται από την ποιότητα της θεραπείας. Όταν η θεραπεία πραγματοποιηθεί από κάποιον ειδικό, το ποσοστό επιτυχίας μπορεί να φτάσει μέχρι και 95%. Μία ενδοδοντική θεραπεία βασιζόμενη στις σύγχρονες μεθόδους, στον σύγχρονο εξοπλισμό, αλλά και στην καλή στοματική υγιεινή του ασθενή, μπορεί να διατηρήσει ένα δόντι για το υπόλοιπο της ζωής.
4. Ποιό είναι το κόστος θεραπείας;
Το κόστος θεραπείας κυμαίνεται και εξαρτάται από την συνθετότητα του περιστατικού και την ανατομία του δοντιού (πλήθος ριζικών σωλήνων). Γενικότερα, η ενδοδοντική θεραπεία μαζί με την αποκατάσταση ενός φυσικού δοντιού είναι συνήθως λιγότερο δαπανηρή σε κόστος διαδικασία απ' ότι η λύση της εξαγωγής σε συνδιασμό με την κατασκευή μίας γέφυρας ή την τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος.
5. Πόσες επισκέψεις χρειάζονται για να ολοκληρωθεί μία ενδοδοντική θεραπεία;
Ο αριθμός των επισκέψεων εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος και την πολυπλοκότητα του περιστατικού. Συνήθως απαιτέιται ένα μόνο ραντεβού. Ωστόσο, σε πιο σύνθετα ή περίπλοκα περιστατικά, ενδέχεται να απαιτηθούν περισσότερες επισκέψεις (δύο ή και τρεις
).
6. Μπορεί η ενδοδοντική θεραπεία να γίνει σε όλους τους ασθενείς;
Ασφαλώς ναι. Κάθε ασθενής, που θέλει να σώσει το δόντι του, το οποίο πάσχει από πολφική ή και περιακρορριζική βλάβη, μπορεί να κάνει θεραπεία. Συνήθως, δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά την ηλικία ή την γενική κατάσταση υγείας του ασθενή. Ο κυριότερος περιορισμός είναι όταν δεν υπάρχει πρόσβαση στους ριζικούς σωλήνες, όταν η μύλη του δοντιού είναι πολύ κατεστραμμένη και δεν είναι εφικτό το σφράγισμα μετα την θεραπεία, ή όταν υπάρχει κάταγμα στη ρίζα του ή όταν δεν στηρίζεται ικανοποιητικά η ρίζα από τα ούλα και το οστό.
7. Τι πρέπει να γίνει μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας;
Στο τέλος της ενδοδοντικής θεραπείας το δόντι σφραγίζεται στη μύλη με προσωρινο υλικο. Αμέσως μετά, θα πρέπει να ακολουθήσει η μόνιμη αποκατάσταση του δοντιού με σφράγισμα ή ανασύσταση ή και στεφάνη. Πρέπει να σημειωθεί δε ότι το ενδοδοντικά θεραπευμένο δόντι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν στήριγμα μίας προσθετικής εργασίας.