Υπηρεσίες

Ενδοδοντική θεραπεία (Απονεύρωση)

Η ενδοδοντική θεραπεία είναι απαραίτητη όταν ο πολφός του δοντιού φλεγμαίνει ή μολύνεται με μικρόβια. Πιθανές αιτίες φλεγμονής ή μόλυνσης του πολφού είναι: βαθιές τερηδόνες, επαναλαμβανόμενες οδοντιατρικές εργασίες σε ένα δόντι ή τραυματισμοί και κατάγματα.

Η ενδοδοντική θεραπεία πραγματοποιείται συνήθως σε ένα μόνο ραντεβού. Ωστόσο, σε πιο σύνθετα ή περίπλοκα περιστατικά, ενδέχεται να απαιτηθούν περισσότερες επισκέψεις (2-3).

Τα στάδια που ακολουθούνται είναι τα εξής:

  • Κλινική και ακτινογραφική εξέταση του δοντιού. Ακολουθεί η χορήγηση τοπικού αναισθητικού και η απομόνωση του θεραπευόμενου δοντιού από το στοματικό περιβάλλον με μία προστατευτική ελαστική μεμβράνη (ελαστικός απομονωτήρας).
  • Ακολούθως γίνεται διάνοιξη του δοντιού με την βοήθεια του οδοντιατρικού μικροσκόπιου και αφαίρεση του πολφού. Έπειτα το σύστημα των ριζικών σωλήνων καθαρίζεται και μορφοποιείται με ειδικά μικροεργαλεία και στην συνέχεια ακολουθεί πλύση με ειδικά αντισηπτικά διαλύματα. Τέλος γίνεται έμφραξη των ριζικών σωλήνων με ειδικό βιοσυμβατικό υλικό (γουταπέρκα) και έμφραξη της διάνοιξης με εμφρακτικό υλικό.
  • Αφού ολοκληρωθεί η ενδοδοντική θεραπεία, το δόντι αποκαθίσταται με στεφάνη ή κάποια άλλη αποκατάσταση. Σε περίπτωση που από το δόντι λείπει επαρκής οδοντική ουσία, πρέπει να τοποθετηθεί στην ρίζα του άξονας, ώστε η αποκατάσταση να είναι επιτυχής και το δόντι να καταστεί και πάλι λειτουργικό.
  • Επανάληψη ενδοδοντικής θεραπείας

    Σε κάποιες περιπτώσεις όπου μία ενδοδοντική θεραπεία έχει αποτύχει και η μόλυνση του συστήματος των ριζικών σωλήνων παραμένει, είναι απαραίτητη η επανάληψη της θεραπείας.

    Αιτίες αποτυχίας της ενδοδοντικής θεραπείας είναι οι εξής:

  • Στενοί ή με έντονη κάμψη ριζικοί σωλήνες, οι οποίοι θεραπεύτηκαν ανεπαρκώς κατά την αρχική θεραπεία.
  • Περίπλοκη ανατομία των ριζικών σωλήνων που έμεινε απαρατήρητη κατά την αρχική θεραπεία.
  • Αποτυχία της αποκατάστασης του δοντιού με αποτέλεσμα εισόδου μικροβίων του σάλιου μέσα στο δόντι.
    Τα στάδια της επανάληψης της ενδοδοντικής θεραπείας είναι τα εξής:
  • Διάνοιξη του δοντιού και πρόσβαση στο εμφρακτικό υλικό. Τις περισσότερες φορές, όταν κρίνεται αναγκαίο, πρέπει να αφαιρείται η προηγούμενη αποκατάσταση (στεφάνη, γέφυρα, άξονας).
  • Στην συνέχεια και με την βοήθεια του οδοντιατρικού μικροσκόπιου εξετάζεται το εσωτερικό του δοντιού για τυχόν προβλήματα και αφού καθαριστούν όλοι οι ριζικοί σωλήνες, γίνεται έμφραξη με νέο εμφρακτικό υλικό και σφράγισμα του δοντιού.
  • Τραυματικές κακώσεις

    Συχνά, σε παιδιά ηλικίας 8 έως 16 ετών, παρατηρούνται τραυματισμοί δοντιών λόγω ατυχημάτων, με τα πρόσθια δόντια να επηρεάζονται σε ποσοστό άνω του 80%. Κάθε τραυματισμός ενέχει τον κίνδυνο φλεγμονής και πιθανής νέκρωσης του δοντιού. Ωστόσο, με τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους, τα περισσότερα περιστατικά αντιμετωπίζονται με επιτυχία και τα δόντια διατηρούνται ζωντανά και λειτουργικά.